Verliesverwerking bij Psycholoog Amstelveen

Rouwen is natuurlijk en iedereen doet het op zijn eigen manier

Rouwen is de natuurlijke reactie om verlies te verwerken. Het is een proces dat je helpt met de pijn te kunnen gaan leven. Maar het gaat niet altijd goed. Je zit vast in de rouw. Je verliest contact met het leven. Niemand lijkt je te kunnen helpen, je bent opgesloten in de pijn.

Verdriet, woede, schuld

Je bent overgeleverd aan de situatie, overladen met zware gevoelens. Niet alleen verdriet, maar ook woede, angst en schuld, bepalen je. Als je rouwt, werkt je innerlijk op volle toeren. Je bent waarschijnlijk ook oververmoeid en prikkelbaar. Je zondert je af.

Je kunt om van alles rouwen

Bij rouw- en verliesverwerking denk je natuurlijk aan het verlies van een naaste, iemand die je dierbaar is. Maar er kunnen ook andere zaken uit je leven gerukt worden: de kans op een kind, je baan, je huwelijk. En ook die verliezen gaan gepaard met rouw: het aanvaarden van het verlies, het toelaten van de pijn, het aanpassen aan de nieuwe situatie en uiteindelijk ook weer door leren leven.

Samen rouwen is moeilijk

Er zijn ook situaties waarin je samen met je partner te maken krijgt met verlies, zoals bij werkloosheid, ernstige ziekte of verlies van een dierbare. Dan is het belangrijk dat jullie dit allebei op je eigen manier verwerken. Maar dit kunnen jullie ook samen doen bij één van ons.

Contact

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail psycholoog Amstelveen voor een afspraak.