Relatietherapie Amstelveen

Een probleem met zijn tweeën

Dat geldt niet alleen in een relatie, maar ook bijvoorbeeld in je werk, als je rouwt, of als er in het gezin problemen zijn. Je hebt die problemen niet in je eentje. Er zijn andere mensen bij betrokken. Mensen die je dierbaar zijn, die je liefhebt en waar je nu maar moeilijk mee om kunt gaan. Veel klassieke behandelingen halen je uit de situatie en helpen je ‘er mee om te gaan’, ‘er vorm aan te geven’ en ‘keuzes te maken’. Die behandelingen kunnen heel succesvol zijn, toch zijn ze in onze ogen beperkt. Want jij wordt dan wel geholpen, maar de mensen die met jou te maken hebben zijn buitengesloten van het proces. Ze worden plotseling geconfronteerd met een verandering. Daarmee doe je hen eigenlijk onrecht.

Samen heb je ruimte

Vandaar dat we je uitnodigen de behandeling samen te doen. Neem de familieleden of vrienden mee die het ook betreft. Ga het gesprek ook met hen aan. Maak ze deel van het proces en geef ze de ruimte om je te helpen én om te zeggen wat zij er van vinden. Elke vorm van therapie zou een gedeelte relatietherapie moeten hebben omdat jij, jouw klachten en jouw ontwikkeling óók in relatie staan tot mensen in jouw omgeving. Als je samen een probleem hebt, moet je daar samen wat aan doen. Jullie moeten allebei praten, luisteren, inleven en werken aan een gezamenlijke toekomst. Het maakt niet uit of dat nu als partners in liefde is, partners in zaken, gezinsleden of als werkgever en werknemer.

Jullie worden ouder

Een verandering die bijna alle partners op latere leeftijd meemaken, is het stoppen met (betaald) werk. Dat kan voor beiden een heel prettige ervaring zijn. Maar dit kan ook probleempjes met zich mee brengen, die er eerder niet waren, die te maken hebben met de situatie dat je elkaar thuis vaker tegenkomt. Leer elkaar in deze periode beter te begrijpen en elkaars ruimte te respecteren. Er is, bij een relatie, of dat nu een gezins-, werk- of liefdesrelatie is, geen sprake van ‘gelijk’ en ‘ongelijk’. Er is sprake van ‘dynamiek’ en ‘verhoudingen’.

Contact Relatietherapeut Amstelveen
Wil je meer weten over relatietherapie? Neem dan contact op. Mijn collega’s Merijn de Bruin en Sonja Tielman zijn gespecialiseerd in relatietherapie en kunnen jullie goed helpen.